Opleidingsaanbod
leerkrachten

Ben je leerkracht in het Vlaamse horecaonderwijs?

Hou jij van inspiratie en nieuwe technieken of wil jij bepaalde skills beter onder de knie krijgen om je lessen wat meer pit te geven?

Horeca Forma zet blijvend in op de professionalisering van wie in het horecaonderwijs actief is. Het bijscholingsaanbod is gericht op wat er vandaag in de sector leeft en wat leerlingen kan helpen in hun verdere loopbaan.

Enkel door constant je competenties te ontwikkelen, blijf je morgen het verschil maken. Aarzel dus niet en schrijf je volgend schooljaar in voor onze korte, superefficiënte opleidingen.

interessant voor iedereen

** voor gevorderden

*** voor experts

Masterclass Ran van ongevalle ***

Wat als je voor één dag in het hoofd kon kruipen van topbartender Ran Van Ongevalle? Dan twijfel je geen seconde! Ran startte zijn cocktailcarrière bij The Pharmacy. Enkele jaren, een wereldreis en talrijke internationale wedstrijden later, heeft hij z’n eigen ‘Bar Ran’ in hartje Brugge. En daar stopt het niet. Z’n jongste professionele telg is cocktail-streetfoodzaak Más!

 • Stap uit je comfortzone! Want je wordt uitgedaagd om je eigen ervaringen & voorkeuren te vertalen naar ingrediëntkeuzes, samenstellingen, technieken voor verfijnde cocktails
 • Je leert nieuwe producten kennen en verbreedt jouw productkennis
 • Je verdiept jezelf in cordials, siropen en infusies & het effect van verse kruiden en vruchten (dille, citroen, basilicum, …)
 • Je leert smaken extrageren d.m.v. waterzuren en alcohol
 • Elke nieuwe cocktail die je creëert, is een stap in je zelfontwikkeling, dus creëer je er die dag 2 of 3, in duo en onder begeleiding van Ran himself.

27/05/2024 – BAR RAN, Brugge 

NIEUWE DATUM – SCHRIJF NU IN! 

ANDERMAAL - DE PLANTAARDIGE KEUKEN MET PIETER-JAN LINT

Deze opleiding geeft je de basis van veggie en vegan koken mee. Je leert nieuwe producten en hun toepassingen kennen – door te kijken, te koken en te proeven samen met samen met topchef Pieter-Jan Lint. De opleiding gaat door in de gastronomische keuken van Pieter-Jans restaurant Amaranth.

Hoe kan je extra smaak en textuur aan een vegan gerecht geven? Hoe laat je peulvruchten schitteren? Hoe maak je een diep hartige ‘jus’, een romige saus zonder room of kaas, een meringue zonder ei?

De klemtoon ligt op de praktijk, maar je ontvangt ook een aantal kant-en-klare werkvormen om in de klas aan de slag te gaan met de theorie rond duurzame voeding. Zo kan jij je leerlingen op een eenvoudige manier duidelijk maken welke positieve impact de plantaardige keuken heeft op het klimaat en op de gezondheid.

30/04/2024 – Restaurant Amaranth, Merelbeke

21/05/2024 – Restaurant Amaranth, Merelbeke

De volgende stap in de bediening **

Als chef de rang begeleid je de commis / runner, en natuurlijk ook de gast. Van keuken tot tafel, van de reservering tot afscheid. Borden dragen, inzetten, wijn schenken en afruimen dat kan jij al. Tijdens deze opleiding ga je een stap verder, exact wat je nodig hebt om écht zelfzeker in de zaal te staan!

 • Je zet een stap verder in de praktische vaardigheden en attitude. Je leert de kwaliteit controleren, gerechten uitserveren, de gast naar de tafel begeleiden, suggesties voorstellen aan tafel …
 • Je start met het in kaart brengen van de steps of service
 • Je werkt ook aan je vaardigheden als coach. Je leert hoe je jouw kennis volledig, efficiënt en op het juiste moment doorgeeft.

 

19/04/2024 – KTA Hasselt

tomato, red, healthy-1207553.jpg

Rendabiliteit in de praktijk *

Om dit te realiseren zijn alle medewerkers van belang; alle facetten van een horecazaak hebben namelijk invloed op de rendabiliteit.

Dany ontwikkelde een praktische training om alle keukenmedewerkers mee te krijgen in het verhaal van de Foodcost berekening. Zo laat hij in de praktijk bijvoorbeeld zien wat die abstracte cijfers inhouden.

Door goed om te springen met producten (bij levering, opslag, verwerking, service en afsluit) draag jij je steentje bij. Je krijgt praktische tips & tricks om het hele proces zo optimaal mogelijk te laten verlopen, dewelke je ook kan meenemen in klasverband.

Deze training richt zich zowel op de keuken als de zaalfuncties.

14/03/2024 – SYNTRA West, Brugge

16/04/2024 – COOVI Anderlecht

chef, dishes, restaurant-5993953.jpg

leermeesteropleiding *

Je leert wat de leermeesteropleiding voor mentoren inhoudt en wat je rol als Trajectbegeleider van een duale opleiding inhoudt (en ook wat het niet inhoudt). Je leert zeker ook van je collega’s uit andere leersystemen.

Hoe zorg je ervoor dat de jongere zo veel mogelijk bijleert op de werkplek en een fijne leerervaring heeft? Hoe inspireer je jonge mensen zodat ze zin krijgen om in de sector te werken? Thema’s die aan bod komen: duidelijke rollen, gesprekken voeren, motiveren,feedback geven, omgaan met weerstand, evalueren.

05/03/2024 – Hotelschool Gent, Oost-Vlaanderen

AFGELOPEN

Etiquette van deze tijd **

Moderne tijden vragen om moderne etiquetteregels. En al zeker in de horeca. Je kent misschien de klassiekers, maar werken die vandaag de dag nog? En hoe zit het met de ongeschreven regels, ben jij nog mee? Willen vrouwen per definitie als eerste bediend worden? Wie kijk je beter niet in de ogen (schijnt cultuurgebonden te zijn!)? Hoe discreet ga je om met, bv., een voedselintolerantie bij één van je gasten?

Zoveel vragen, en etiquette- en gastvrijheidsexpert Kevin Strubbe beantwoordt ze allemaal tijdens deze opleiding speciaal voor horecamensen. Het wordt een dag vol inspirerende voorbeelden. Hierna ben je in staat om bij iedereen (gasten én collega’s) hartelijk en professioneel over te komen. Met een beter bedrijfsimago en persoonlijke groei als gevolg.

29/04/2024 – COOVI, Anderlecht

VOLZET

pasta, noodles, food-2978381.jpg

Allergenenvrij koken *

Deze praktijkopleiding sluit goed aan op onze algemene allergenenopleiding.

Gluten, eieren, gelatine, lactose,… het zijn maar een paar van de intoleranties die er vandaag bestaan. In deze opleiding leer je welke alternatieve ingrediënten er bestaan en hoe je ze gebruikt. Samen met trainer Piet maak je verschillende recepten klaar en kan je daarna zelf eindeloos variëren.

12/03/2024 – PISO, Tienen 

AFGELOPEN

allergenenwetgeving in de praktijk *

De allergenenwetgeving (sinds 2014) bepaalt dat de allergeneninformatie op onverpakte producten schriftelijk of mondeling aan de consument moet worden meegedeeld.  Dat geldt dus ook voor de horeca. Tijdens deze cursus benaderen we de allergenenwetgeving op een praktische manier zodat je de gasten én de FAVV-controleur beter te woord kan staan. Na deze opleiding weet je wat je moet doen om met je restaurant, cateringbedrijf, brasserie, … de allergenenwet te respecteren.

22/02/2024 – DIGITAAL

AFGELOPEN

beverage, drink, nature-8019208.jpg

Van Iced tea tot kombucha **

Zoals water de basis is voor thee, is thee onmisbaar voor kombucha. Want anders sterft de zwam af. En dus leert theesommelier Ann Vansteenkiste je eerst hoe je een hemelse ice tea zet. Om van daaruit tot in het oneindige te experimenteren en variëren. Met kruiden, vruchten, bloemen… Zoek het niet te ver want zelfs met koffie of de schil van ananas tover je heilzame elixirs op tafel. Van kefir, kombucha tot tepache en gemberbier. Een gezond en verfrissend alternatief voor Cola Cola en andere gesuikerde dranken. Om extra lang van te genieten. Want eens gemaakt, hoef je er niet meer naar om te kijken. Handig toch?

29/02/2024 -Hotelschool Gent, Oost-Vlaanderen 

AFGELOPEN

hands, washing hands, hygiene-4922983.jpg

HACCP *

Maak je tip top in orde voor een FAVV-controle en leer tijdens deze opleiding alles over de recente regelgeving rond voedselveiligheid.

Tijdens deze basisopleiding krijg je meer informatie over alle regelgeving rond voedselveiligheid. Het is ook het ideale moment om vragen te stellen.

07/03/2024 – Lindner, Antwerpen

AFGELOPEN

Eerste stappen in de bediening *

Het visitekaartje van de zaak, dat ben jij. Want als commis of runner sta je vooraan, in het zicht. Het dichtst bij de gast. En dan pak je het beter meteen juist aan: oprecht gastvrij, door samen te werken en met een basiskennis praktische vaardigheden. Dat leer je van gastvrijheidsexpert Kevin Strubbe tijdens de opleiding. Je leert, en oefent, de correcte manieren om champagne open te knallen, wijn te schenken en tientallen tafels in te dekken zonder rugpijn. Om maar enkele voorbeelden te noemen!

23/02/2024 – Lindner, Antwerpen

VERPLAATST NAAR 5/02/2024

AFGELOPEN

Desserten op het bord **

Tijdens deze opleiding leer je desserten maken volgens allerlei nieuwe technieken. Nieuwe producten en toestellen worden toegelicht. Je creëert er zowel klassieke als hedendaagse desserten mee.

 • Je maakt onder meer kennis met zowel klassieke als nieuwe toestellen zoals de Röner, Thermomix, Pacojet, slowjuicer, en andere voor het creëren van unieke desserts.
 • Je leert werken met deze toestellen en hun toepassingen.
 • Je maakt kennis met verschillende texturen.
 • We behandelen onder meer Japanse invloeden in desserten, groenten in desserts en nog veel meer.
 • Aan de hand van de opgedane kennis creëer je zelf desserten met een twist.

23/04/2024 – PISO, Tienen 

VOLZET

Haal meer uit je keukentoestellen *

Er zit meer in je keukentoestellen dan je denkt. Tijdens deze praktijkopleiding ontdek je al doende wat de belangrijkste basistoestellen in petto hebben. Zo leer je hakken, kneden, blenden en spelen met de temperatuur van diverse keukenrobots. Of wat met de combisteamer, waarop moet je letten en hoe nauwkeurig is de temperatuur op de display? Next in line: de vacuümmachine. Die gebruik je niet enkel om te bewaren, maar ook om te garen en om – waarom niet? – te impregneren. En tot slot, de kitchenaid (Kenwood). Ook hier ontdek je interessante opties en extra hulpstukken. En dat allemaal om in een professionele keuken efficiënter en kwaliteitsvoller aan de slag te gaan.

21/03/2024 – Chefs Academy, Antwerpen

AFGELOPEN

Zeevruchten gastornomisch bereid ***

Mosselen met friet? Dat kan iedereen klaarmaken. Maar kreeften en kokkels, dat is toch een culinair trapje hoger. Zeker als ze volgens de regels van de kunst bereid zijn. Sterrenchef en Jeune Talent Disciples Escoffier 2017 Michael Vanderhaeghe toont je hoe het moet.

Van sint-jacobvrucht naar smaakparel en van wulk naar een wolk van een gerecht. Met de juiste textuur en vorm. Zoals het hoort. Maar oordeel vooral zelf wanneer je proeft van je knapperige kreeft en lekkere langoustines. Smakelijk!

25/03/2024 – Saint-Nicolas, Elverdinge 

AFGELOPEN

Ergonomie *

Een juiste houding hebben is heel belangrijk om je job op een goede manier te kunnen uitoefenen. Tijdens deze opleiding leer je hoe je pijn vermijdt, je rug spaart en je schouders en benen minder belast. Tijdens de opleiding voel je werkelijk hoe het beter kan. Of je nu in de keuken, aan de receptie, achter een computer of in de housekeeping werkt, heb aandacht voor je lichaam.  Zo blijft je job leuk. 

02/02/2024 – SYNTRA West, Brugge

AFGELOPEN

people, woman, relax-2593251.jpg

Inleiding in Yield management **

De klanten gaan tegenwoordig zonder tussenkomst van een reisbureau op zoek naar een hotelkamer. Op het internet is namelijk zo goed als alles te vinden, van nuttige informatie tot de tarieven. Yield management is daarom een absolute noodzaak. Maar wat is het nu precies en hoe werkt het? Waarom heeft je hotel op bepaalde momenten verschillende prijzen en vooral: hoe ga je daar mee om in de communicatie naar jouw gasten?

08/02/2024 – Lindner, Antwerpen

AFGELOPEN

Evaluaties leerkrachten

Leerkracht

Hotelschool
4.5/5

Altijd fijn om extra input te krijgen en te blijven bijscholen. Stilstaan is achteruit gaan. Leerlingen hebben sowieso baat bij gemotiveerde, up tot date leerkrachten. Bedankt!”

4.5/5

De opleidingen van horeca forma zijn de beste opleidingen die aangeboden worden voor het onderwijs!

Leerkracht

Horeca Onderwijs

Leerkracht

Horeca Onderwijs
4.5/5

De oubollige bijscholingen liggen eindelijk achter ons Ik zou zeggen doe zo verder

books, a book, stack-2909611.jpg

Ben je geen leerkracht?

Wij organiseren gratis opleidingen voor horecawerknemers (PC 302), voor horecawerkgevers (als hun personeel opleidingen volgt) & voor werkzoekenden die het afgelopen jaar nog in de horecasector (PC 302) werkten.