Opleidingsaanbod
leerkrachten
Ben je leerkracht in het Vlaamse horecaonderwijs?
Hou jij van inspiratie en nieuwe technieken of wil jij bepaalde skills beter onder de knie krijgen om je lessen wat meer pit te geven?
Horeca Forma zet blijvend in op de professionalisering van wie in het horecaonderwijs actief is. Het bijscholingsaanbod is gericht op wat er vandaag in de sector leeft en wat leerlingen kan helpen in hun verdere loopbaan.
Enkel door constant je competenties te ontwikkelen, blijf je morgen het verschil maken. Aarzel dus niet en schrijf je in voor onze korte, superefficiënte opleidingen.
SCHRIJF JE IN!
! Je hebt een code nodig voor inschrijving. Jouw verantwoordelijke heeft deze via mail ontvangen !
* interessant voor iedereen
** voor gevorderden
*** voor experts
HACCP*
Tijdens deze basisopleiding krijg je meer informatie over alle regelgeving rond voedselveiligheid. Het is ook het ideale moment om vragen te stellen. Zo ben je helemaal klaar voor de volgende FAVV controle.
VOLZET: 22/11/2024 Hotelschool Gent (schrijf je in op de wachtlijst)
Jaarlijkse update voor wijnkenners**
Over wijn raak je nooit uitgeleerd! Na deze korte opleiding ben je weer up to date met de nieuwste wijntrends, de druifsoort van het jaar (2024: Riesling) en de evoluties op het vlak van wijnbeleving en wine & foodpairing. Een degustatie ontbreekt natuurlijk niet.
13/01/2025 Hotelschool Gent
professioneel aan de slag op social media*
In deze workshop leer je hoe je een professioneel facebookpagina, instragrampagina en bedrijfspagina op google aanmaakt, hoe je ’t gebruikt als marketingtool en wat daar allemaal bij komt kijken. Je gaat op een praktische manier zelf aan de slag. Ben je al gestart met sociale media en wil je er meer mee bereiken? Dan geeft deze training je een duwtje in de rug.
4/02/2025 VTI Leuven
streetfood**
Streetfood is een culinaire stroming op zich. Dagelijks strijden duizenden chefs wereldwijd vanuit hun foodtruck of eetstalletje om de beste, creatiefste gerechten te serveren. In deze streetfood opleiding ligt de focus op vlees – , veggie – en zeebereidingen, geïnspireerd op gerechtjes uit Azië, Europa en Amerika. In deze workshop ga je aan de slag met authentieke en uitdagende ingrediënten en de lokale alternatieven. Streetfood op culinair niveau!
VOLZET: 11/02/2025 Atelier 833, Merelbeke (schrijf je in op de wachtlijst)
kruideninfusies als gezond alternatief**
Wist je dat je van cacaodoppen een heerlijke infusie kan trekken? Een gezond en even troostend alternatief voor een calorierijke chocomelk. Dit is maar een van de infusies die theesommelier Ann Vansteenkiste je leert samenstellen. En weet: de ingrediënten hoeven niet altijd exotisch te zijn. Ook met tuinkruiden en -planten of restjes uit de keuken kom je al ver. Ann toont je de weg, maar jij drukt je eigen stempel op je infusies. Informatie over foodpairings: check. Seizoengebonden kaart: daar gaan we voor. Betaalbaar en winstgevend? Absoluut.
18/02/2025 VTI Leuven
Brandbestrijding*
Wie bij een brand correct en accuraat ingrijpt, kan het ergste voorkomen. Daarom is het van belang te weten hoe je brandblussers, brandslangen en branddekens veilig kan gebruiken. Tijdens deze opleiding krijg je inzicht en vooral training in hoe je moet reageren zodat een echte nachtmerrie je bespaard blijft.
17/03/2025 VTI Aalst
Rendabiliteit in de praktijk*
Om dit te realiseren zijn alle medewerkers van belang; alle facetten van een horecazaak hebben namelijk invloed op de rendabiliteit.
Dany ontwikkelde een praktische training om alle keukenmedewerkers mee te krijgen in het verhaal van de Foodcost berekening. Zo laat hij in de praktijk bijvoorbeeld zien wat die abstracte cijfers inhouden.
Door goed om te springen met producten (bij levering, opslag, verwerking, service en afsluit) draag jij je steentje bij. Je krijgt praktische tips & tricks om het hele proces zo optimaal mogelijk te laten verlopen, dewelke je ook kan meenemen in klasverband.
Deze training richt zich zowel op de keuken als de zaalfuncties.
18/03/2025 VTI Aalst
Met ervaren patissiers Roland en Michelle D’Hollander verken je elke taartlaag. Eerst de grondstoffen, want er zijn verrassend veel suiker- en bloemsoorten. Dan het deeg: kies je voor een biscuit, zanddeeg of bladerdeeg? Om ze vervolgens op te vullen met een chocomousse of boterroom. Tot slot, de kers op de taart. Of beter gezegd: de chocoladesprinkels en bresiliennenootjes.
Rolands ultieme doel? Je met een goed gevoel naar huis laten gaan. Zonder geheimen, alle vragen opgelost. Klaar om te spelen met degen, vullingen en toppings. En om je gasten te laten genieten.
25/03/2025 Patisserie D’Hollander
Hoe creatief en efficiënt aan de slag gaan met halffabricaten**
Tijdens de opleiding ga je er creatief mee aan de slag. Expert Piet van Steenbergen heeft tientallen producten bij om jou, al kokend, wegwijs te maken in de mogelijkheden. Zo gebruik je stabiele basissen en concentraten van sauzen om er verder je eigen toets aan te geven. Laat je bijvoorbeeld alle creativiteit los op reeds geschilde of zelfs voorgegaarde asperges. Of wat dacht je van een vacuüm gegaard stukje vlees zoals buikspek of ribben? Allemaal bouwstenen voor een smakelijk, rijk gerecht dat je kosten en tijd bespaart.
28/03/2025 Hotelschool Hasselt
Fermentatietechnieken aanleren en perfectioneren**
Je hebt gezocht en gevonden! Dit is een professionele, praktische fermentatiecursus toegepast op de horeca. Expert Natalie Schrauwen van Elder-Lab maakt fermenteren haalbaar en begrijpbaar. Dankzij haar inzichten en checklist word je meester van het fermentatieproces. Je leert fermenten starten, de veiligheid controleren via enkele essentiële parameters, de fermenten bijsturen én verwerken voor meer diepgang in je gerechten. Laat het bruisen en pruttelen!
VOLZET: 27/03/2025 PIVA Antwerpen (schrijf je in de op de wachtlijst)
leermeesteropleiding*
Jij zegt: “Als de soep gaar is, mix ze met de staafmixer en roer nog eens goed door.” Wat doet de leerling? Met de staafmixer roeren in de soep… Een klassiek praktijkvoorbeeld, dat ontstaat door vage instructies. Gevolg? Tijdverlies en dalende motivatie bij zowel de leermeester als de leerling. Maar het kan anders. Tijdens deze opleiding vat je de koe bij de horens. Met instructies die er boenk opzitten, neem je de leerling bij de hand. Je leert op een juiste manier met je opleidingstijd om te springen en je energie te doseren. Samen met collega’s wissel je ervaringen uit, en pas je de tips meteen toe. Resultaat? Een succesvolle begeleiding en een officiële erkenning als leermeester. Zo zie je ook eens welke sessie de leermeester op werkvloer volgt.
1/04/2025 Syntra West
allergenenvrij koken in de praktijk*
Gluten, eieren, gelatine, lactose,… het zijn maar een paar van de intoleranties die er vandaag bestaan. In deze opleiding leer je welke alternatieve ingrediënten er bestaan en hoe je ze gebruikt. Samen met trainer Piet maak je verschillende recepten klaar en kan je daarna zelf eindeloos variëren.
25/04/2025 Syntra West
EHBO*
De EHBO-kit weet je misschien wel staan, maar weet je ook wat je ermee moet doen? Tijdens deze opleiding leer je o.a. reanimeren, correct reageren bij verstikking, braken, flauwvallen en je leert wat je moet doen in geval van brand- en snijwonden.
8/05/2025 Ter Groene Poorte
BOOST jezelf op het werk en hoe met je stress omgaan'*
Tijdens deze interactieve opleiding, ontdek je tips en tricks die het verschil maken om meer fysieke en mentale energie te hebben en zorg voor je energiereserves te dragen zowel in je privéleven als in de werkcontext:
- De theorie van de 50 lepeltjes energie: hoeveel energie heb ik als ik ’s morgens wakker word? Hoeveel lepeltjes energie geef ik per dag uit?
- Hoe je energieniveaumeten?
- Hoe word je ’s morgens fris en monter wakker?
- Welke brandstof heb je nodig voor je motor?
- Hoe zorg je voor je hersenen?
- Hoe bereik je je doelen met vreugde?
Tijdens de namiddag werken we verder, aan de hand van korte stukjes theorie en zelfreflectie-oefeningen, rond het beheren van stress.
8/05/2025 PIVA Antwerpen
Storytelling**
Onze gastspreker, Kevin Strubbe, is een befaamde expert op het gebied van storytelling. Hij neemt ons mee op een inspirerende reis waarin we de kunst van het vertellen van verhalen verkennen en leren hoe dit toe te passen in ons restaurant. Ontdek hoe je verhalen kunt creëren die de harten van jouw gasten veroveren. Ontdek effectieve technieken om duurzaamheid op een boeiende manier te communiceren. en krijg praktische tips om jouw gerechten tot leven te brengen.
12/05/2025 COOVI
basis keuken*
Zet jij de eerste stappen in de keuken als leerkracht? Of mis je nog wat ervaring? Deze opleiding is ontwikkeld om jou de essentiële vaardigheden en technieken aan te leren om met vertrouwen voor de klas te staan. Van snijtechnieken en basisbereidingen tot de regels van HACCP en het gebruik van keukentoestellen – alles komt aan bod. We geven je ook tips & tricks mee om deze kennis op een vlotte manier over te brengen op je leerlingen.
21/10/2024 Atelier 833, Merelbeke – AFGELOPEN
basis zaal*
Zet jij de eerste stappen als leerkracht zaal? Of mis je nog wat ervaring? Kevin Strubbe dompelt jullie onder in de wereld van gastvrijheid. Je leert oprecht gastvrij aan de slag te gaan, door samen te werken en met een basiskennis aan praktische vaardigheden zoals de correcte manieren om borden te dragen, wijn te schenken en tientallen tafels in te dekken zonder rugpijn. Direct een aantal leuke dingen om mee te nemen in je lessen!
17/10/2024 Hotelschool Hasselt-GEANNULEERD WEGENS TE WEINIG INSCHRIJVINGEN
Ben je geen leerkracht?
Wij organiseren gratis opleidingen voor horecawerknemers (PC 302), voor horecawerkgevers (als hun personeel opleidingen volgt) & voor werkzoekenden die het afgelopen jaar nog in de horecasector (PC 302) werkten.