opleidingsaanbod

Ben je leerkracht in het Vlaamse horeca-onderwijs?

Hou jij van inspiratie en nieuwe technieken of wil jij bepaalde skills beter onder de knie krijgen om je lessen wat meer pit te geven?

Horeca Forma zet blijvend in op de professionalisering van wie in het horecaonderwijs actief is. Het bijscholingsaanbod is gericht op wat er vandaag in de sector leeft en wat leerlingen kan helpen in hun verdere loopbaan.

De leerlingen die uitstromen uit het horecaonderwijs worden wel eens als witte raven gezien. Jullie spelen hier als (praktijk)leerkracht een zeer grote rol in. Opleiden is daarom in postcoronatijd onvermijdelijk het sleutelwoord geworden.

Enkel door constant je competenties te ontwikkelen, blijf je morgen het verschil maken. Aarzel dus niet en schrijf je nu in voor onze korte, superefficiënte opleidingen.

In wat volgt vind je een kort overzicht van de bijscholingen die wij dit schooljaar voor jullie op de menukaart gezet hebben.

Om jullie keuze te vereenvoudigen hebben we de bijscholingen onderverdeeld in niveaus:

          *     interessant voor iedereen
          **    voor gevorderden
          ***  voor experts

** texturen en structuren in de grootkeuken

Je gasten verrassen met verrassende texturen en structuren in je grootkeuken? Na deze opleiding hebben zetmelen, emulgatoren, geleermiddelen en nieuwe bindmiddelen geen geheimen meer voor je. Je verbetert niet alleen de texturen en smaken, je zorgt ook voor meer stabiliteit en een langere houdbaarheidsdatum. Bovendien werk jij binnenkort al je keukenrestjes op en zorg je voor minder waste.

10 maart – Piso Tienen – 10u tot 16u 

* allergenenwetgeving

De allergenenwetgeving (sinds 2014) bepaalt dat de allergeneninformatie op onverpakte producten schriftelijk of mondeling aan de consument moet worden meegedeeld.  Dat geldt dus ook voor de horeca. 

Tijdens deze cursus benaderen we de allergenenwetgeving op een praktische manier zodat je de gasten én de FAVV-controleur beter te woord kan staan. Na deze opleiding weet je wat je moet doen om met je restaurant, cateringbedrijf, brasserie, … de allergenenwet te respecteren.

23 maart – Hotelschool Gent – 9u30 tot 16u 

*** De beste deals onderhandelen met je leveranciers

Vraag jij je ook soms af of je teveel betaald hebt voor een dienst of product? Wil je graag een doordachter aankoopbeleid? Besparingen realiseren? Beter worden in onderhandelen?

Reserveer dan je plek in deze praktijkgerichte opleiding. Een ervaren aankoper leert je hoe je onderhandelt met leveranciers, en welke voorbereidingen daaraan vooraf gaan. Je kweekt zelfvertrouwen omdat je weet waar je mee bezig bent en de valkuilen herkent.

14 februari – Hotelschool Spermalie Brugge – 9u tot 17u 

tomato, red, healthy-1207553.jpg

* Rendabiliteit in de praktijk

Om dit te realiseren zijn alle medewerkers van belang; alle facetten van een horecazaak hebben namelijk invloed op de rendabiliteit.

Dany ontwikkelde een praktische training om alle keukenmedewerkers mee te krijgen in het verhaal van de Foodcost berekening. Zo laat hij in de praktijk bijvoorbeeld zien wat die abstracte cijfers inhouden.

Door goed om te springen met producten (bij levering, opslag, verwerking, service en afsluit) draag jij je steentje bij. Je krijgt praktische tips & tricks om het hele proces zo optimaal mogelijk te laten verlopen, dewelke je ook kan meenemen in klasverband.

Deze training richt zich zowel op de keuken als de zaalfuncties.

10 februari – Syntra West Brugge – 9u tot 17u 

14 maart – VTI Spijker (Hoogstraten) – 9u tot 17u 

dough, floor, baking-923037.jpg

* leermeesteropleiding

Je leert wat de leermeesteropleiding voor mentoren inhoudt en wat je rol als Trajectbegeleider van een duale opleiding inhoudt (en ook wat het niet inhoudt). Je leert zeker ook van je collega’s uit andere leersystemen.

Hoe zorg je ervoor dat de jongere zo veel mogelijk bijleert op de werkplek en een fijne leerervaring heeft? Hoe inspireer je jonge mensen zodat ze zin krijgen om in de sector te werken? Thema’s die aan bod komen: duidelijke rollen, gesprekken voeren, motiveren,feedback geven, omgaan met weerstand, evalueren.

20 april – Ibis Antwerpen Centrum – 9u tot 17u  

aperitif, drinks, sparkling wine-4113117.jpg

*** niet alcoholisch gastronomisch drankenaanbod

Het niet-alcoholisch drankenaanbod heeft al een lange weg afgelegd sinds geheelonthouders zich beperkten tot een performatief sapje onder de drank.

In de afgelopen tien jaar hebben chef-koks en restauranthouders over de hele wereld alcoholvrije dranken ontwikkeld, speciaal om te combineren met degustatiemenu’s. Toch zijn deze sappen, distillaten, infusies, extracties en kombucha’s niet alleen een vervanging voor wijn – ze zijn een subliem voorbeeld van toewijding aan gastvrijheid en verbeteren tevens ook de maaltijd.

Laat je inspireren door onze chef-sommelier die duurzaamheid meedraagt in het hart. 

Geannuleerd 

** foodpairing

Veel chefs vertrouwen op hun intuïtie om nieuwe gerechten te bedenken. Maar een beetje hulp is natuurlijk altijd welkom.

Tijdens deze opleiding maak je gebruik van de Foodpairing technologie om tot wetenschappelijk onderbouwde smaakcombinaties te komen. Maar opgelet, het is niet omdat er een match is, dat het sowieso lekker is. De bereidingswijze, de verhoudingen,… spelen een cruciale rol.

Tijdens deze kookopleiding krijgt je creativiteit een ongeziene boost want je treedt echt uit je comfortzone.

30 maart – VTI AAlst – 10u tot 16u 

*** Noordzeevis, gastronomisch bereiden

Er zijn genoeg vissen in de zee. Misschien wel meer dan je denkt. De klassiekers ken je. Maar wanneer heb je nog eens een pieterman bereid? Of een skrei gefileerd? Roodbaars misschien?

Tijdens deze culinaire opleiding toont sterrenchef en Jeune Talent Disciples Escoffier 2017 Michael Vanderhaeghe je de troeven van de minder gekende, seizoensgebonden noordzeevissen. Natuurlijk kijk je niet alleen, je gaat ook zelf koken.

Met zijn tips en technieken haal je alles uit de vis. Tot op de graat. Resultaat? Een verrassend veelzijdige menukaart én je kosten in balans. Klinkt als een win-win. Wist je bijvoorbeeld dat twee op elkaar geplakte filets drie smakelijke porties opleveren?

20 maart – Hostellerie Saint Nicolas, Elverdinge – 10u – 16u 

* Mezze, extra beleving aan tafel

Mezze is meer dan alleen Griekse hapjes. Het zijn kleine authentieke gerechtjes uit de Midden – Oosterse en Noord mediterrane keuken waarmee je alle richtingen uit kan. Je kan ze serveren als bijgerecht, aanbieden als sharing dishes op een aperoplank, je kan er ook de brunch mee opvrolijken of in de kijker zetten op je seizoenskaart.

Tijdens deze professionele workshop ontdek je originele gerechtjes, rijk aan smaak en vrij eenvoudig te bereiden. En hadden we al gezegd dat de foodcost verrassend laag ligt?

16 februari – VTI Spijker Hoogstraten – 10u tot 16u

28 februari – VTI Leuven – 10u tot 16u

* HACCP

Maak je tip top in orde voor een FAVV-controle en leer tijdens deze opleiding alles over de recente regelgeving rond voedselveiligheid.

Tijdens deze basisopleiding krijg je meer informatie over alle regelgeving rond voedselveiligheid. Het is ook het ideale moment om vragen te stellen.

2 februari – Ibis Antwerpen Centrum – 9u tot 17u 

** ontdek de koreaanse keuken en haar toepassingen

In deze opleiding leer je de Koreaanse eetcultuur kennen. Kimchi, of gefermenteerde groenten, is wel het bekendste Koreaans gerecht maar deze keuken is diverser dan dit. Aan de hand van de verschillende Koreaanse ingrediënten en smaakmakers ga je zelf aan de slag. Je leert diverse technieken en bereidingen uit de Koreaanse keuken.

26 januari – Syntra West Brugge – Geannuleerd 

30 januari – KTA Hasselt –  10u tot 16u

** chocolade decoraties

Desserten krijgen een exclusieve toets met chocoladedecoraties. Tijdens deze opleiding ga je uitgebreid in op verschillende soorten decoraties met chocolade. Je past nieuwe technieken toe waarmee jij je gasten het hele jaar door kan verrassen. De focus ligt op moeilijkere toepassingen met chocolade.

7 maart – Hotelschool Gent – 10u tot 16u 

* Andermaal, plantaardige inspiratie voor chefs van de toekomst

Plant-based koken is populairder dan ooit. Tijdens deze opleiding ga je aan de slag met nieuwe producten en technieken en ontdek je hoe lekker en vernieuwend de plantaardige keuken kan zijn. 

Deze opleiding geeft je de basis van veggie en vegan koken mee. Je leert nieuwe producten en hun toepassingen kennen – door te kijken, te koken en te proeven samen met topchef Pieter-Jan Lint. 

Hoe kan je extra smaak en textuur aan een vegan gerecht geven? Hoe laat je peulvruchten schitteren? Hoe maak je een diep hartige ‘jus’, een romige saus zonder room of kaas, een meringue zonder ei?

De klemtoon ligt op de praktijk, maar je ontvangt ook een aantal kant-en-klare werkvormen om in de klas aan de slag te gaan met de theorie rond duurzame voeding. Zo kan jij je leerlingen op een eenvoudige manier duidelijk maken welke positieve impact de plantaardige keuken heeft op het klimaat en op de gezondheid.

9 maart –  ATELIER 833, MERELBEKE – 10u tot 16u 

25 april – Atelier 833, Merelbeke – 10u tot 16u 

** Hotelfinanciën in de praktijk

Deze opleiding is gericht naar de hotelopleiding.

Jij beslist mee. En bij elke beslissing wil je het beste voor het hotel. Gemotiveerd personeel, tevreden gasten en … een sterk financieel resultaat. Maar voor dat laatste heb je meer nodig dan wat buikgevoel. Als je een drukke check-out verwacht, plan je dan nog voor de zekerheid een extra kamermeisje en receptionist in? Dan moet je beginnen rekenen en afwegen. Maar hoe begin je eraan? Dat vertelt economisch horeca-adviseur Filip Nicasi. Zonder al te diep in de boekhouding te duiken, word je zelfzekerder over je beslissingen. Want je begrijpt de financiële gevolgen. niet enkel voor je departement, maar voor het hele hotel. 

6 februari – Lindner Hotel, Antwerpen – 9u tot 17u

books, a book, stack-2909611.jpg

Ben je geen leerkracht?

Wij organiseren gratis opleidingen voor horecawerknemers (PC 302), voor horecawerkgevers (als hun personeel opleidingen volgt) & voor werkzoekenden die het afgelopen jaar nog in de horecasector (PC 302) werkten.