Rentabiliteit

Rentabiliteit is de verhouding tussen de winst en het vermogen waarmee deze winst is behaald. Rentabiliteit wordt ook wel rendabiliteit genoemd.

De rentabiliteit geeft dus aan hoeveel winst er is behaald met het geïnvesteerde vermogen. Het geeft een beeld van de winstgevendheid van een bepaald bedrijf. Hoe hoger de rentabiliteit is, hoe aantrekkelijker het bedrijf voor investeerders is.

handboek ondernemen - kostprijsberekening

Iedereen moet aan het rekenen gaan en correcte prijzen bepalen. Het is belangrijk bewust te zijn van de realiteit van cijfers, om te begrijpen hoe het financiële vraagstuk eruit ziet achter die job in de horeca. Deze module helpt je daarbij.

Concreet: kan jij de foodcost van een rode poon berekenen na het fileren en bakken? Waarom is het belangrijk om steeds exact dezelfde portie van een stoofpotje te geven? Kan jij aan de hand van de cijfers bepalen of je best gaat voor de verse granaatappel of voor bevroren granaatappelpitjes?

handboek ondernemen - marketing en verkoop

Het is belangrijk dat we deze troeven uitspelen en de belangen van de gast koppelen aan de belangen van de horecaonderneming. We zijn goed in het bedienen van onze gasten. We doen dit professioneel, snel én met de glimlach. Toch stopt het vaak bij; “Alstublieft” – “Smakelijk”. Is dat vriendelijk? Ja, absoluut. Maar verschil in de kassa zal het niet maken.

Hoe maak je dan wel dat verschil aan tafel, aan de receptie, op je sociale media,kortom in alle communicatie met je -potentiële- gasten?

handboek Prijsbepaling, menu-engineering, omzet en financieel inzicht

Iedereen moet aan het rekenen gaan en correcte prijzen bepalen. Dit is niet eenvoudig want je moet met heel wat factoren rekening houden: je kosten, je klanten, je concurrenten etc.

Het belang van een correcte prijs is echter cruciaal want het is een bepalende factor in je omzet en dus uiteindelijk ook je winst. Je leert daarom de verschillende prijsstrategieën toe te passen en een juiste prijs te bepalen in 5 stappen. Daarnaast haal je door het toepassen van menu-engineering het meeste rendement uit je menukaart. Tenslotte krijg je financieel inzicht in je balans en de interpretatie van de belangrijkste ratio’s die de ‘gezondheid’ van je horecaonderneming uitdrukken.

meer verkopen op een gastvrije manier

Onze sector beschikt over een aantal unieke troeven: beleving en gastvrijheid. Maar spelen we deze troeven genoeg uit om meer omzet te genereren? Daarover gaat het in dit gratis e-book voor de horecasector.

Meer verdienen met je gerechten en dranken

Bereken je foodcost correct en neem voorsprong!

De coronacrisis heeft de realiteit pijnlijk uitvergroot: passie en creativiteit zijn belangrijk in de horeca, maar daarmee alleen trek je het niet. Correct rekenen en voldoende geld overhouden is noodzakelijk. Dit gratis e-book is een goede opfrissing en handige leidraad voor elke chef en restaurant/brasserie-uitbater.

F&B cost berekening

Wil je op een eenvoudige manier inzicht krijgen in de aankoopkosten, personeelskosten en de marges van je gerechten en dranken?

De Guidea ‘F&B cost berekening app’ helpt je op weg.

financieel plan

Een goed gefundeerd financieel plan opent alvast de deuren naar zakenpartners zoals banken en boekhouders. Bekijk of je project financieel haalbaar is.

De Guidea ‘Financieel plan’ app helpt je op weg.

vergunningen en attesten

Je weg vinden in alle nodige vergunningen en attesten is niet eenvoudig. Informeer je daarom tijdig om te weten welke je nodig hebt.

De Guidea ‘Vergunningen en attesten app’ helpt je op weg.

menu engineering

Als professionele horecaondernemer helpt menu engineering je bij het verbeteren van je menukaart. Zo kom je bij elk gerecht te weten welke actie je specifiek kan nemen.

De Guidea ‘Menu engineering app’ helpt je op weg.

Digitaal reserverings en communicatie platform

Wist je dat als school gebruik kan maken van een gratis demo-omgeving van RESENGO? Dit is een zeer aanpasbaar digitaal reserverings- en communicatieplatform waarmee horecazaken gemakkelijk hun gasten een gepersonaliseerde 360° ervaring kunnen aanbieden.

Daarnaast kan je een Resengo expert boeken voor een infosessie op school rond de kennis en knowhow over online reserveren, takeaway & delivery mogelijkheden, cadeaubonnen,…

Gastvrij verkopen

Hoe zorg je voor een grotere klantentevredenheid? En welke vragen stel je best om meer te verkopen en toch niet opdringerig over te komen? Hoe haal je meer rendement en weet je wat binnen je aanbod het meeste oplevert?

In deze online VDAB cursus leer je het. Je krijgt tips om op een gastvrije manier meer te verkopen. Ook worden verschillende verkooptechnieken toegelicht.

Volgende thema’s komen aan bod:

  • misverstanden

  • ken je kaart

  • verkooptips

  • wat werkt voor jou?

Verdien meer met je gerechten en dranken

De coronacrisis heeft de realiteit pijnlijk uitvergroot: passie en creativiteit zijn belangrijk in de horeca, maar daarmee alleen trek je het niet. Correct rekenen en voldoende geld overhouden is noodzakelijk.

Deze onderwerpen komen aan bod:

  • Help, waar zijn mijn centen naartoe? Het verdienmodel van een horecazaak

  • 3 rekenfouten in F&B berekening die je veel geld kosten

  • Werken met recepten: alleen maar voordelen

  • Geld verdienen met je menukaart

banknote, coin, euro-1396351.jpg