Voedselveiligheid

Voedselveiligheid is het voorkomen van voedselvergiftiging, voedselintolerantie, voedselbederf, voedselallergieën en andere mogelijke risico’s die met de bereiding en manipulatie van voedsel verband houden.

HACCP 1e graad

Vier thema’s eenvoudig uitgelegd voor de jongsten onder ons: Persoonlijke Hygiëne – Voedingsmiddelen hygiëne – Allergenen – Reinigen en ontsmetten materialen.

Het materiaal is opgebouwd uit een presentatie om in de les te gebruiken + enkele mogelijke lesactiviteiten om toe te passen in de praktijk.


Hand-outs Presentatie


Activitieitenfiche 'Handen wassen'


Praktijkfiche 'Persoonlijke Hygiëne'


Praktijkfiche 'Voedingsmiddelenhygiëne'


Activiteitenfiche 'Etiket Lezen'


Praktijkfiche 'Allergenen'


Praktijkfiche 'Documentenbeheer'

Handboek voedselveiligheid 2de graad

Horeca Forma zet in op de ontwikkeling van dit cursusmateriaal om iedereen die
in de horeca werkt te ondersteunen bij voedselveiligheid. We maken je wegwijs in
de wereld van goede hygiënepraktijken en leren je voedselveilig te handelen.

Want vanaf de ontvangst tot aan de afwas staan de voedingsingrediënten aan heel wat gevaren bloot. Gasten kunnen hierdoor erg ziek worden waardoor er weinig goede
herinneringen overblijven van het lekker eten of de uitstekende service.

De regels en verplichtingen om de risico’s te beperken en voedingsmiddelen veilig te
verwerken zijn daarom enorm belangrijk voor iedereen die in een horecazaak werkt.

handboek voedselveiligheid 2de graad

werkboek voedselveiligheid 2de graad

werkboek oplossingen voedselveiligheid 2de graad

Handboek voedselveiligheid 3de graad

Horeca Forma zet in op de ontwikkeling van dit cursusmateriaal om iedereen die
in de horeca werkt te ondersteunen bij voedselveiligheid. We maken je wegwijs in
de wereld van goede hygiënepraktijken en leren je voedselveilig te handelen.

Want vanaf de ontvangst tot aan de afwas staan de voedingsingrediënten aan heel wat gevaren bloot. Gasten kunnen hierdoor erg ziek worden waardoor er weinig goede
herinneringen overblijven van het lekker eten of de uitstekende service.

De regels en verplichtingen om de risico’s te beperken en voedingsmiddelen veilig te
verwerken zijn daarom enorm belangrijk voor iedereen die in een horecazaak werkt.

handboek voedselveiligheid 3de graad

WERKboek voedselveiligheid 3de graad

WERKboek OPLOSSINGEN voedselveiligheid 3de graad

Auto controle-kit

Het handboek biedt jullie een antwoord op de vele vragen met betrekking tot documentbeheer en omvat de verschillende onderdelen die deel uitmaken van het gedocumenteerd autocontrolesysteem van de school:

  • Deel 1 bevat een thematische beschrijving van de verschillende autocontrole-onderdelen en is in te vullen door de school in kwestie. Je kan ze gebruiken volgens de activiteiten van de school.
  • Deel 2 bevat de registratiedocumenten die kunnen gebruikt worden volgens de activiteiten van de school.
  • Deel 3 bevat de werkmethodes of hulpmiddelen die kunnen gebruikt worden volgens de activiteiten van de school.

Goede hygiënepraktijken in de (groot)keuken

Deze e-learning van het FAVV is gebaseerd op 5 hoofdstukken:

  • Allergenen: beheer en communicatie over allergenen
  • Infrastructuur en uitrusting.
  • Persoonlijke hygiëne.
  • Aankoop, ontvangst en opslag van goederen.
  • Bereiding van levensmiddelen en afvalbeheer
hands, soap, bubbles-2238235.jpg
eggs, raw, dairy-3183410.jpg

Voedselveiligheid in de horeca

Je wil je klanten veilig voedsel voorschotelen. Je vermijdt ziekmakende bacteriën, ongezonde stoffen en ongewenste voorwerpen in het voedsel. Tegelijkertijd zorg je ook voor je eigen veiligheid. Vuur, water en scherpe voorwerpen maken de keuken immers tot een gevaarlijke plek.

Elk horecabedrijf is verplicht om de HACCP-regels toe te passen. Als je die regels naleeft, bied je veilig voedsel aan je klanten en werk je op een veilige manier.

Deze online cursus van VDAB biedt je een eerste kennismaking met HACCP in de horeca in 5 modules ‘Wat zegt de wet’, ‘4 gevaren’, ‘Hygiëne’, ‘Veiligheid’ en ‘Afval’.