Grootkeuken en catering

Welkom in de wereld van de grootkeuken!  Waar kennis rond het samenstellen van gezonde en gebalanceerde maaltijden belangrijk is. Maar ook het beheersen van de verschillende technieken nodig is om deze te bereiden. Duik in de wereld van professionele materialen en apparaten, en ontdek hoe een goed ingerichte keuken het werk gemakkelijker en efficiënter maakt. Ook de voorraad en bestellingen beheren en optimaliseren komt aan bod, dit als goede voorbereiding maar ook om verspilling tegen te gaan. En vergeet niet: communicatie en organisatie zijn net zo belangrijk als koken zelf. In een grootkeuken draait alles om teamwork! 

Ontdek op de volgende pagina’s onze lesfiches, inzichten en oefeningen.

Het aanbod is momenteel nog beperkt maar we werken dit schooljaar verder om het aanbod verder uit te breiden om voor alle lessen een boeiend aanbod aan te bieden. 

pexels-photo-4007057-4007057.jpg

Voeding

In dit onderdeel duiken we in de wereld van voedingsleer, voedingsmiddelen en voedingspatronen. Het biedt leerlingen inzicht in de rol van verschillende voedingsstoffen en welke nodig zijn in gezonde en gebalanceerde maaltijden. Ze leren om voedzame keuzes te maken en de impact van voeding op de gezondheid te begrijpen. 

g7257b2a9d702832563e0aa2cfeb9031eda99052a2e6ae13c9158ac3e9654e7ca16401999917fcc5cb0efdde1bf8f1b0c5e6d9bb2c10fc5adee85372e0776d8a3_1280-2623071.jpg

Techniek

Hier richten we ons op de essentiële kooktechnieken en menuleer. Het helpt leerlingen bij het perfectioneren van hun kookvaardigheden. Ze leren er ook hoe ze een aantrekkelijk en uitgebalanceerd menu kunnen samenstellen, rekening houdend met smaakcombinaties en seizoensgebonden ingrediënten.  Dit ter inspiratie en ondersteuning.

pexels-photo-66639-66639.jpg

Materialen, toestellen en inrichting

Meer info over de diverse materialen en toestellen in een grootkeuken, evenals tips voor een efficiënte keukeninrichting, kan je vinden in volgend onderdeel.  
Het leert leerlingen hoe ze materialen en toestellen veilig en effectief kunnen gebruiken en hoe ze de werkruimte optimaal kunnen organiseren.                   

pexels-photo-4483610-4483610.jpg

Voorraadbeheer

Dit thema behandelt de kunst van voorraadbeheer. Van het selecteren van leveranciers en het bijhouden van een inventaris tot het bestellen van ingrediënten en het minimaliseren van verspilling. Het biedt leerlingen strategieën om de voorraad efficiënt te beheren en te zorgen voor een goed georganiseerde keuken. Je kan deze kennis inzetten om leerlingen het belang te doen inzien van het effectieve voorraadbeheer en kostenbesparing.

 

pexels-photo-4353588-4353588.jpg

Communicatie en organisatie

De inhoud van dit onderdeel helpt leerlingen bij het ontwikkelen van effectieve communicatiestrategieën en het leren organiseren van hun werkzaamheden en teamtaken.  
Ook de verschillende functies in het organigram en hun verantwoordelijkheden komen hier aan bod.

Leerkrachten vinden hier waardevolle input om studenten te ondersteunen in het creëren van een goed functionerend en samenwerkend team.